Hörneå bys hemsida www.becken.se
Trasmattor och pappersmassa - del 9
Här kommer ett "upprop" gällande "trasmattor och pappersmassa", del 9. Upprop avser ifall någon har kvar gamla nystan av garn från Hörnefors Sulfitfabrik. Läs tidigare artiklar för bakomliggande historia. Så här skrev Curt Carlsson till Redaktionen 2021-05-11, i kondenserad form och några förtydliganden.
Hej Beckenredaktionen!
En rolig följetong, senaste kapitlet var älgtorn. Nu när vi hade vårt RUDAN-möte (Zoom-möte / video) ikväll kom vi överens om att jag skulle fråga er där uppe i trakterna om ni har gammalt "hederligt" garn kvar, ovävt. Kerstin Rundlöf och Anita Nordgren som är våra vävdamer i Hagsta vävstuga och där gjorde Kerstin snart slut på de få nystan som fanns då hon gjorde en jättefin nyvävd matta (se nedan bild 1).
Vävstugan är flitigt använd och fler där blev mycket sugna på att väva av massafilt-garn. Finns det något litet förråd kvar uppe hos er som vi (damerna i vävstugan) skulle kunna få? Kerstin har "spätt ut" trasorna med gamla vita lakan, så det är bara mönstret som är massafilt.
Curt fortsätter med ett förtydligande:
En liten anmärkning som jag missat att göra tidigare. Den matta med färgade trasor (se artikel del 1 - bild 2) jag håller upp är från Sydnärke, och Olshammars sulfatfabrik (Munksjö AB, och fortfarande igång!). Den vävdes under tidigt 50-tal. Ni har en mycket trevlig och rolig hemsida som lever, trots (tack vare) skrotiga bilder (menas nog artikel 8 och älg och fågelkoja).
Vänliga hälsningar Curt
Bild 1. En mycket stilren trasmatta - skapad av trasor av vita lakan och med gult vira-garn som vacker kontrast (se text Curt Carlsson). En matta i produktion vid Hagsta vävstuga, Gästrikland, mången mil söder om Hörnefors, men med gemensam nämnare i gammal massa- och pappers-industri.
Bild 2. En blick ned i en pappkartong på vinden.
En gång för 40 år sedan var kartongen i bild 2 full av nystan, säkert 30 kg. Fler kartonger lär ha funnits. Åtgång av garn i matt-produktion var stor, med farmor Ebba bakom vävstolen. Ebba slutade väva och dog 1991. Sedan dess har skribenten nyttjat detta starka garn till allsköns andra syften. Idag återstår blott en tredjedel, kanske 10 kg i lite varierande nyanser och grovlekar.
Det är som att titta in i historien av massa-industri, på botten av denna kartong. Hörnefors Sulfitfabrik stängde 1982. Garnen i bild 2 är säkert mycket äldre än 1982, vilket man förstod av artikel som Karin Häger från Söderala skrev (se artikel 7).
Upprop till Becken-Webbens läsare!
Finns kvarvarande nystan av vira-garn? Istället för att kasta eller elda upp dessa vore det bättre att väva mattor som en gärning riktat till svensk industrihistoria och kvinnligt hantverk. Se nedan kontaktuppgifter till Curt Carlsson.
Hörnefors har en egen vävförening. Det är för stunden okänt vad som kan dölja sig i deras eventuella lager av kvarvarande vira-garn, eller om man även där uppmärksammat det historiska perspektivet av vira-garn.
Gunnar Engström, 2021-05-15
Kontaktuppgifter exponeras enligt medgivande - för läsare som har information om trasmattor med inslag av återvunnet garn från massaindustrin och önskar kontakt: Curt Carlsson, curt.carlsson@hotmail.com, 070-6183232Besökare